:D :D :D :D :D

åååå va jag är lycklig just nu!!! Zalle var verkligen hur pigg och glad som helst idag, nästan ingen puls plus svala hovar! Han var visserligen öm när han gick men det såg också betydligt bättre ut!
Usch jag blir så orolig varje gång det blir något med honom, det är verkligen det värsta som finns.
Men det går verkligen åt rätt håll och jag hoppas att dem tycker det även på strömsholm imorgon!


Så här mysigt kan man ha när man pluggar :)

Fick låna Carinas fina häst, Tequila, ut på en tur i skogen idag. Carina red också med men på Eagle (som hon är "barnvakt" åt) Det var väldigt roligt, tror vi var ute lite drygt en timme.

Och så ett litet bonus klipp på Zalle bara för att han är bäst! :)

Ridning ur min synvinkel Del 1.

Att rida är ett verb, alltså något som man gör. Hur man gör detta veriera dock väldigt kraftig från person till person och vilken typ av inriktning eller gren man utför. Hästmänniskor är ju inte direkt kända för att ha lite åsikter om saker och ting så ställer man en fråga till 10 olika hästmänniskor så får man väl sisådär 10 olika svar.
Jag tänkte i alla fall berätta hur jag tänker kring det och vad jag strävar efter när jag rider.

Människa+häst, det är en ekvation som egentligen inte borde gå ihop. Att vi, som är så olika, tänker och agerar på så olika sätt överhuvetaget kan fungera tillsammans är lite av ett under. Hästen är ett flyktdjur och en växtätare, den har utvecklats i över 60 miljoner (!!) år. Människor är rovdjur, vi jagar och äter kött. Just eftersom vi är rovdjur så är hästen programmerad att redan från första stund vara rädda och undvika oss. Att vara i närheten av oss, och låta oss sitta på deras ryggar strider alltså väldigt mycket mot deras natur. Det är viktigt att tänka på!

Innan man har kunskaper om hur hästen fungerar och vet inte bara hur den reagerar i vissa situationer, utan också varför och kan göra någonting åt det, så är det inte lönt att ens fundera på att sitta upp på en häst. Det är inte heller lönt att försöka rida på en häst som redan nere på marken tydligt visar att den antingen inte respekterar dig, kliver på dig, är stressad, försöker dra iväg, stegrar sig eller taktar hit och dit. Innan man ens funderar på att börja rida så måste man bygga upp en bra relation från marken där hästen känner sig trygg med dig som ledare och där ni har ömsesidig respekt, tillit och kommuniktion. Hästen ska förstå dig och du ska förstå hästen.
Det är allt för många ryttare som sitter upp och rider hästar som inte är säkra, något som rent av är livsfarligt.
Det är först när man har byggt upp en bra relation, vilket tar olika långt tid, som man kan börja förbereda hästen för själva ridningen.

Oavsett om det är en unghäst som man ska rida in eller om det är en äldre häst som har varit riden i flera år men som man har jobbat och lekt med från marken för att fylla igen de hål som man haft i sin relation, så börjar jag alltid med att rida och utbilda den i repgrimma först. Jag sätter aldrig ett bett på från början eftersom att jag anser att det är helt onödigt. Ett bett ska inte användas för att styra en häst eller få den att sakta av, utan bettets verkan kommer in först senare i utbildningen av hästen när den lärt sig att lyssna på endast sitsen och den är så pass eftergiven att jag kan rida den helt utan huvudlag och få den att utföra det jag ber om endast med hjälp av vikthjälper.
Bettet används sedan för att börja utföra avancerade rörelser och för att hjälpa hästen att börja hitta rätt form, så att den kan börja bygga muskler och gymnastiseras.
När man inte behöver bettet utan klarar sig utan det, det är då det är dags att börja använda det.

Fortsättning följer i kommande inlägg...


Att rida är fantastiskt roligt, men glömt inte bort att relationen går först!

Copyright Emma Strand




dagen

Kom precis hem från stallet och ska hoppa in i duschen och göra mig iordning, ska bort ikväll.
Slänger upp ett par bilder och ett videoklipp från idag. Zalle var väldigt pigg och glad men han går fortfarande inte okej, jag funderar verkligen starkt på att hugga av dem där hovarna snart...dom ställer ju till så mycket problem.


Liten smitare! :P Zalle gick upp i kallhallen och hittade sitt dröm paradis, hö förrådet!

Finaste pojken! (Har back on track på ryggen för att hålla igång cirkulation och minska stelheten över korset)
Man skulle verkligen kunna äta upp honom, ser ut som en liten karamell!

Haha, söta söta! (Kan förästen tillägga att Räkan kom och mötte mig vid grinden när jag ropade på honom idag! Blev nästan lite chockad, har bara hållt på med honom i två dagar! Men det var väldigt roligt, blev jätteglad!)

Lördag

Var ute i stallet vid sex imorse och gav små ponnysarna frukost, tänk så glada dem blir för att få lite mat :)
zalle verkade pigg och han gnäggade högt när jag sa godmorgon! Sötnos!
Åkte hem sen och la mig och sov en stund till och vaknade igen vid halv elva tiden. Pluggade lite partikelfysik (man hör nästan på namnet hur roligt det är...) Har prov på tisdag. Men det är i alla fall det sista provet/inlämningen som ska betygsättas på flera månader! Det känns väldigt skönt!
Nu ska jag sätta på mig stallkläder så ska mamma och jag åka ut till dem små hästarna :)
ska försöka fota lite och lägga upp ikväll om jag hinner.
ha en trevlig dag!

Hittade lite gamla bilder på min lilla zalle, visst är han söt!


<3

Lilla tjockisen! (fast det är ju bara päls..)

Det bästa som finns, att borra in näsan i zalles päls och dra in hans underbara doft!

puss!

Min fina zalle!


Kursen

Här kommer lite bilder från kursen, fler kommer när jag hat tid att ladda upp :)


Kunde se zalle från köksfönstret! :)

Den stoora bollen!

Fin!



söta Kikki! (som jag fick låna till ridningen! Lina, som är ägare har gjort ett kanon jobb med henne!)

Lina och Kikki på ängen, så duktiga!

skillnad..



Det är lite skillnad... saknar björn pälsen! (fast han är ju fortfarande björn på huvudet i alla fall)



Räkan

Började Leka lite och bekanta mig med Räkan idag. Hans ägare har inte riktigt tid just nu och eftersom han är tre år och en left brain extrovert så behöver han verkligen börja aktiveras, få uppgifter att lösa och framförallt leka!
Började bara med lite "acceptera carrotsticken träning", alltså friendly game. I början tyckte han den var mycket, mycket läskig men med mycket approach and retreat så kunde jag till slut ta på han överallt med den och han kunde till och med slappna av så pass mycket så att han kunde äta samtidigt. Slutade när vi var på topp såklart och kliade hans favvo "itchy spot" som jag hittade idag, under magen! :)
Ska försöka jobba honom så mycket som jag hinner med nu under sommaren, han har en del issues (bland annat lastning) och sen ska han ju ridas in också, så det finns en hel del att jobba med!


27 Maj

Tänkte bara ge en snabb liten uppdatering.
Zalle är mycket bättre redan och pulsen och värmen har gått ner rejält, förhoppningsvis så har anfallet gått tillbaka helt så att han är tillbaka på banan igen inom dem närmaste dagarna. Ska in till Strömsholm på måndag så då får veterinär och hovslagare kolla på honom vilket känns skönt.
Även om det bara var ett litet anfall så är det ändå så otroligt jobbigt att det måste bli överhuvetaget! Men nu vet vi alla fall att Zalle inte ska ut och resa något mer då han är så känslig. Förmodligen så var det miljöbytet, den långa resan som belastade hovarna samt att han inte ätit upp sin medecin de senaste dagarna som utlöste det. Det är ju så många olika orsaker till att ett anfall kan bryta loss och många gånger är det inte foderrelaterat ens.
Det är verkligen en hemsk sjukdom och ni som har hästar som klarat sig ifrån den är verkligt lyckligt lottade!


Hästägandets mörka sida

Det finns en sak som jag verkligen hatar med att vara hästägare, och det är oron för att ens bästa vän inte ska må bra eller att den har ont.
Kom ut till stallet igår och Zalle hade kraftig puls i benen och var jätteöm i hovarna. Kändes som att jag fick ett slag i magen och jag kände bara för att lägga mig ner och gråta. Inte fång, inte fång! Får inte vara fång!!



Min bästa vän och andra halva.

Kursen

Nu är vi hemma igen efter kursen på Dapraktiken för Erika och oj vad roligt det var!
är hur nöjd som helst och vi alla, människor som djur stormtrivdes på gården, till och med så mycket så att vi inte ville åka hem. Jättesnälla människor och super söta hästar.
Det var verkligen en kanon helg och det var helt och hållet värt den långa resan!
Får ta och berätta mer i detalj vad vi gjorde samt lägga upp bilder lite senare.

Ciao :)

Good bye Sweden!

Sitter i skolan och väntar på att pappa ska komma och hämta mig och skjutsa ut mig till min lilla diamant :) Kommer inte hinna skriva något mer idag eftersom när jag kommer hem från stallet så är det bara att packa klart det sista och sedan hoppa i säng, bilen går ju till Arlanda klockan fyra i natt så det gäller att komma i säng i tid så att man är någorlunda utvilad..
Ska bli så otroligt roligt, dock kommer jag att sakna min ponny otroligt mycket! :´( Men mamma har lovat att ta väl hand om honom så jag får väl lita på henne. Men det är på ett sätt bra att vara ifrån varandra ibland, för då får man verkligen längta och så uppskattar man verkligen att vara med varandra sen. Men lite sorligt är det alltid.
Nej nu tror jag att pappa har kommit och står och väntar på mig, men ni får ha det så otroligt bra här hemma i Sverige!
När jag kommer hem igen så lovar jag massor av härliga bilder!

Nu återstår bara en sak att säga...

Spanien here we come!! :D


<3

....

Är helt sluuut så jag orkar knappt skriva, känns som att ögonlocken, ja ni vet ni har hört det förr..
Så det blir en kort, kort resume av dagen:
Regnigt, shopping till spanien, zalle nalle och film.

punkt slut!

Världs historiens bästa inlägg...NOT! ;)

Haj,


Lördag idag, härligt! Vädret är dock inte på topp, kallt som fan (och blåsigt!) Men, men man kan ju inte få allt eller hur?
Trots att klockan bara är kvart i tolv så har jag hunnit med en massa saker! Mamma och jag hade utsläppet i stallet imorse så vi gick upp klockan sex (!!) och var ute vid kvart över. Klockan sju var alla hästar ute, kaninerna fått mat samt det var sopat och fint i stallet. Älskar att ha utsläppet, det är så fridullt på mornarna, bästa sättet att börja dagen på!

Hur som helst, när vi var klara så satte vi oss i bilen och tog kurs mot Strängnäs och Gesta gård! Min tränare, Maria, håller till där och vi hade nämligen beställt en burk mineraler och vitaminer av henne (läs mer om vitaminerna och mineralerna här) som hon är återförsäljare av och eftersom det är så dyrt att skicka på posten så bestämmde vi oss för att åka dit och hämta dem. Det är alltid lika trevligt att komma till gesta, det är en otroligt fin gård med vackra hästar och hela stället utstrålar ett speciellt sorts lugn och harmoni, Me love gesta! :)
Efter att vi pratat en stund och tittat på marias nya häst och det nya tillskottet bland fölen så åkte vi hem igen och nu sitter jag här i soffan med min kära data i knäet ;)
Ska alldeles snart gå och fixa lunch och sen åka ut till zalle nalle igen. Tror att det blir lite lek online, ska kolla av varvbyte (som han börjar fatta riktigt bra nu, gäller bara att finslipa lite och verkligen få in det så att jag kan få han att byta varv endast med hjälp av min kropp och utan linan) Tänkte även börja kolla lite på drivning från zon 3,4 och 5. Vi har gjort det lite tidigare men eftersom han är så pass dominant så har jag haft lite problem med att få han att acceptera att jag går där, så det är lite att jobba på!

Nej usch och fy vad jag pladdrar, antar att ni inte har orkat läsa allt, men om ni (mot all förmodan) har det så tänker jag avsluta nu och önska er en jättetrevlig dag!






Stort Tack!

Jättestort tack till underbara Lotta, Fia och Ida för dem underbart fina presenterna! Jag blev verkligen jätte jätteglad!
Tack, tack, tack!!

:D


Till Madde :)

Va kul! Vart ska ni om man får fråga?

Såklart du får fråga, det är bara jätteroligt! :) Vi ska upp till Sundsvall och till dalpraktiken på en två dagars kurs för Erika Furberg som är Sveriges enda licensierade Parelli instruktör! Det ska bli otroligt roligt och en riktigt inspirations kick!

Kram emma!


Zalle ponnyn och jag ska på kurs! :)

!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hittade denna film hos flickanochtuppen och den gör mig så jävla arg! Det är så jävla sjukt att detta är lagligt överhuvetaget, hästarna får betala med sina liv(!!!) för att människor ska kunna tjäna pengar. Sjukt är vad det är.

Jag blir så arg!!

Någon som håller med?

6 Maj 2010

Hej hallå!

Är dödstrött så jag orkar inte skriva någon lång fantastiskt text om dagen utan istället får ni lite bilder..Hoppas det går bra :) Och jag är ledsen att det har varit otroligt segt på uppdateringsfronten men jag har varit extremt trött och haft massor att göra så jag har inte hunnit.
Allt är dock bra och om ett par dagar åker jag och klassen till Spanien en vecka! Ska bli väldigt najs :)
Sen är det inte heller långt kvar tills jag och zalle ska iväg uppåt i landet på kurs! Längtar massor, ska bli så roligt!
Nej nu kommer lite bilder!


Min nakna ponny.. (och ja, jag ska fixa till och jämna till benen.)

Zalle och Bellan har ett eget halm land i hagen :)

mockat hagen har jag gjort!

Betat lite har vi gjort också, mycket trevlig tyckte min lilla häst!

Solen lyste!

Besök i fika rummet :P

Sötaste ponnyrumpan! :)

Jag gör om lite grann..

Om ni tycker att bloggen ser lite weird ut ett tag så beror det på att jag håller på att göra om lite.. :) Jag är super super nöjd med hur den ser ut nu men jag känner att jag behöver en liten förändring! Så snart kommer det att se heelt annorlunda ut.
Ha det!


RSS 2.0