Varför Naturligt?

Det händer att jag får frågan varför jag håller på med Natural Horsemanship och varför jag hanterar hästar utifrån den filosofin. Många som inte har kunskaper om vad Nh är för något och om hästars naturliga beteende har ibland svårt att förstå sig på filosofin. De tycker att det verkar onödigt att göra på något annat sätt än det gamla vanliga som man har fått lära sig på ridskolan i generationer, leda hästen i kedja om den inte sköter sig, sparka hästen för att gå frammåt, dra i tyglarna för att stanna, sitta och nöta i munnen för att få hästen att gå "i form", använda linor för att tvinga in den i transporten när den protesterar...
Alltför många hästmänniskor har problem med deras hästar, vissa har större och vissa har mindre. Det kan vara allt ifrån att hästen springer över en och drar iväg när man leder den, till att den inte går att lasta, vägrar att stå still när man sitter upp eller rent av är aggresiv och bockar/sparkar/biter efter människan. Ibland kan problemen till och med bli så stora så att många tvingas sälja sina hästar för att de inte klarar av dem.
Men ska det verkligen behöva bli nödvändigt att sälja sin häst för att man har problem?
Tänk om man istället kunde göra något åt dessa.
För att bli kvitt sina problem och framförallt för att förstå varför de överhuvetaget uppstår så måste man ha kunskaper om hur en häst tänker och fungerar. Vad betyder hästens signaler? Vad menar den egentligen när den kliar sig mot dig, när den sparkar, när den lägger öronen bakåt eller blåser upp sig?
Hästar och människor är två skilda varelser och vi pratar inte samma språk, bara för att vi tänker på ett sätt betyder det inte att hästen tänker och uppfattar situationen likadant. Vi måste lära oss att förstå våra hästar och lära oss deras språk, annars blir det problem!

En harmonisk och ömsesidig relation byggd på kärlek, tillit, respekt och ledarskap och där tvång inte existerar går inte att uppnå utan att ha kunskaper om hur hästen fungerar och dess naturliga beteende, därför håller jag på med nh!


Vad betyder egentligen hästens signaler?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0